08 Δεκεμβρίου 2011
Προφανώς και το κίνητρο είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε έναν αγώνα που μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα. Η UEFA έχει θεσπίσει τον κανονισμό που μετράει πρώτα τα αποτελέσματα και γκολ στους αγώνες μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν στους ομίλους και μετά τα συνολικά τέρματα, σε αντίθεση με την FIFA (για τους αγώνες των εθνικών ομάδων), και αυτό είναι κάτι που μπορεί να αποτρέψει κάποια περίεργα αποτελέσματα αλλά, φυσικά, δεν μπορεί να καλύψει όλες τις περιπτώσεις, όπως όλοι βλέπουμε. Επίσης, τα χρήματα που παίρνουν οι ομάδες για κάθε κερδισμένο βαθμό δεν φαίνεται να είναι αρκετό ως κίνητρο για μια αδιάφορη ομάδα, ώστε να προσπαθήσει να πάρει αποτέλεσμα εναντίον μιας ομάδας που έχει και το κίνητρο της πρόκρισης.
Η Μπορούσσια Ντόρτμουντ κατέβηκε για να νικήσει με πολλά γκολ διαφορά την Μαρσέιγ. Αν δεν δεχόταν το γκολ στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου θα συνέχιζε και στο δεύτερο ημίχρονο την προσπάθειά της να νικήσει με περισσότερα γκολ. Το 2-0 γίνεται 4-0 ευκολότερα από ότι το 2-1 γίνεται 5-1. Κατά τη διάρκεια του αγώνα και με την πάροδο του χρόνου, το σκορ στον άλλο αγώνα του ομίλου σε συνδυασμό με την απουσία κινήτρου και το ισχυρό κίνητρο του αντιπάλου, έφερε τα δύο γκολ στο τέλος για την Μαρσέιγ. Το αν ήταν στημμένο μετά το 2-1 ή απλά λειτούργησε ένας "άγραφος νόμος" του ποδοσφαίρου είναι κάτι που μπορεί να ερευνηθεί αλλά δεν αλλάζει το γεγονός ότι είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να σταματήσει. Αν η UEFA δεν πάρει μέτρα γι'αυτό το προβληματικό και φαιδρό φαινόμενο, θα είναι συνένοχη σε αυτήν την παρωδία, η οποία πήρε την γελοιότερη της μορφή στα 6 γκολ της Λυών στο δεύτερο ημίχρονο μέσα στην Κροατία.
Πολλοί λένε ότι και ο Ολυμπιακός ωφελήθηκε από αυτήν την κατάσταση επειδή η Άρσεναλ κατέβηκε να παίξει χωρίς πολλούς βασικούς παίκτες, το οποίο είναι σωστό. Αλλά κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει μια ομάδα που αποφασίζει να ξεκουράσει παίκτες, να αποφύγει κάρτες και τραυματισμούς βασικών της παικτών και να δώσει εμπειρίες σε μικρούς παίκτες, αν η ομάδα κατέβει με σαφή στόχο να κερδίσει. Και αυτό ακριβώς είχε κάνει η Άρσεναλ όταν είχε έρθει αδιάφορη και με αναπληρωματικούς αλλά είχε σκοράρει 3 φορές επί του μη αδιάφορου ΠΑΟ στην Αθήνα.
Δεν μπορεί να συγκριθεί η περίπτωση μιας "δεύτερης" ομάδας που παίζει για να κερδίσει με την περίπτωση μιας ομάδας που, όντας αδιάφορη, κάθεται να χάσει (και μάλιστα με το βολικό για τον αντίπαλο σκορ), είτε επειδή κατά τη διάρκεια του ματς και σε συνδυασμό με άλλα αποτελέσματα χάνει κάθε ελπίδα πρόκρισης, είτε επειδή ξέρει από την αρχή ότι δεν έχει ελπίδες ενώ η αντίπαλη ομάδα πρέπει να φέρει συγκεκριμένο αποτέλεσμα και ίσως και σκορ.
Αυτή η παρωδία είναι προσβολή προς την ίδια την ομάδα και την ιστορία της αλλά και τους οπαδούς της και μάλιστα αυτών που πλήρωσαν για να δουν τον αγώνα. Και αν οι υπεύθυνοι δεν νοιάζονται αν προσβάλλουν τη δική τους ομάδα και τους οπαδούς της, η UEFA πρέπει να νοιαστεί γιατί προσβάλλεται το ποδόσφαιρο (και ό,τι αθλητικό ιδεώδες μπορεί να αντιπροσωπεύει ακόμα), η διοργάνωση και προπαντός προσβάλλονται και ξεφτυλίζονται οι προσπάθειες των ποδοσφαιριστών των άλλων ομάδων του ομίλου που είναι θύματα αυτής παρωδίας. Παρομοίως, προσβάλλεται η νοημοσύνη και τα αισθήματα των οπαδών αυτών των ομάδων, είτε πλήρωσαν για να είναι στην εξέδρα είτε όχι, αλλά και των ουδέτερων φίλων του ποδοσφαίρου και του στοιχήματος.
Η UEFA πρέπει να συσκεφθεί με στελέχη των ομάδων που λαμβάνουν μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της με στόχο να αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής τους, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται οι συνθήκες που μπορούν να οδηγήσουν σε τέτοιες γελοίες ποδοσφαιρικές καταστάσεις στο μέλλον.
Spy